Julemiddag og pakker til vanskeligstilte
Tekst/foto: Siri Krohn-Fagervoll
Vera Pedersen og Mariann N. Sørlie er i full sving med å forberede julemiddag og pakker for vanskeligstilte i Porsgrunn. I år har de handlet inn mye godt til jul med ekstra gavesjekk fra stiftelsen.
– Vi lover ekstra godsaker og mye sjokoladegodteri i julepakkene i år, sier Vera. Nå lager vi 50 julepakker, og så noen ekstra fine juleposer som vi skal lodde ut ved at vi trekker ut navn. Det er populært, sier grand old lady i frivillighet som kjenner alle de som sliter mest i hverdagen i Porsgunn.
Vera Pedersen, ekte hverdagshelt og ildsjel, fikk nylig Porsgrunn kommunens frivillighets pris for sitt uselviske engasjement for byens innbyggere, og spesielt for de vanskeligstilte de siste 25 år, som engasjert husmor på Senter 8, Varmestua i Porsgrunn.
– Jeg har verdens beste arbeidsplass jeg!, sier Vera. 25 år her og snart 50 år som frivillig i byen.
12 000 middager
Vera og Mariann serverer middag to ganger i uka, mandag og torsdag. Før epidemien lagde vi 6000 middager, mimrer Vera.
– Og de som kommer, spiser ikke bare én middag, så du kan si vi lagde 12 000 middager. Sist uke var 27 innom, og det er sjelden under tjue personer her. De kaller meg for mor, og spør: Hva er det til middag i dag?
– Her har de respekt for oss, de får mat , spiser og rydder selv. Vi blir jo veldig glad i de som kommer.
Gi varme til jul
Oh my god – det er den største julegaven vi har fått! Nå kan vi kjøpe ved til familie som bor i kaldt hus med syv barn, utbryter Peri-Ilka Tincman spontant, da hun får vite om julegaven fra Sparebankstiftelsen Telemark.
– Det betyr så mye, jeg gråter av glede.
Flere personer LoPe hjelper er hardt rammet av strømpriser.
– Vi vet om familier som har fått strømregninger på 20 000 kroner, og dette er bare starten på vinteren. Det handler om at mennesker vi hjelper ofte bor i dårlig isolerte hus med små panelovner på veggen. De blir ekstra hardt rammet nå.
Utgjør en kjempeforskjell
Det er litt absurde kriser vi må løse her i Norge. Sult og frysing. Hva skal man si, det er egentlig skammelig å snakke om det. Pengene vi får går nå mye til oppvarming, og er det noe igjen til våren, så går de kanskje til matpakker.
– Jeg vet ikke sikkert, men jeg tror det er en menneskerett å ikke fryse. Alt vi nå kan kjøpe ved utgjør en kjempeforskjell, sier Tincman.
Peri-Ilka Tincman startet opp og driver foreningen for mikrontegrering LoPe, (forkortelse for Love&Peace), for 5 år siden. Fra egen erfaring så hun behovet for en ny tjeneste til personer som kommer til Norge.
LoPE jobber med enkeltpersoner for å få til en raskere, mer smidig og kostnadseffektiv integrering i hverdagsliv, lokalmiljø og som helst munner ut i arbeidslivet. De hjelper idag om lag 240 personer i Grenland og Telemark. Ler mer om LoPE her.
Vil gjøre pengene om til urtehage på Klyve
Julegaven fra stiftelsen betyr enormt mye og er veldig verdifullt for oss, sier Lise Ripegutu. Hun leder 200 frivillige og mange prosjekter på Klyve Nærmiljøsenter.
– Vi satser stort og har skikkelig lyst til å bruke mer penger på uteområdet vårt. En gruppe
frivillige her vil plante bærbusker og få til en urtehage. Den kan brukes når det lages
suppe på tirsdager her, og kan bli noen fine møteplasser hvor generasjoner treffes, de fra åpen
barnehage, småbarnsfamilier og våre seniorer. Det er veldig stor interesse for dette.
Julegave til alle besøkende på senteret
– Urtehagen og uteplassen blir vår julegave til alle som kommer til nærmiljøsenteret.
Det som er fint med å få penger, er at alle pengene vi får skal ut igjen. Vi gir det videre.
Det som også er bra når vi investerer i dette, er at vi allerede har en gruppe som vil vedlikeholde, som ivrer og har lyst til å være med å skape noe. Det er mennesker som har investert en innsats og vil ta vare på uteanlegget.
Takk til dere som gir andre en god jul
– Heldigvis er det noen som står på for å spre juleglede til barn, unge og voksne i nærmiljøene våre. For vi vet at juleglede ikke er en selvfølgelighet for alle, sier Jan Terje Olsen, daglig leder i Sparebankstiftelsen Telemark.
– Vi kjenner mange frivillige lag, organisasjoner og nærmiljøsentre som gjør en stor innsats for
andre, nå i julen og ellers. Dere vil vi støtte. Vi gir gaver fra samfunnskapital bygd opp gjennom 177 års bankdrift i det som nå er SpareBank 1 Sørøst-Norge.
– Takk alle som hjelper medmennesker. Vi håper at støtten bidrar til at flest mulig får en god jul.
2 millioner kroner i julegaver
Julegavene ble fordelt på 22 frivillige lag, organisasjoner og nærmiljøsentre i Grenland og Telemark: